Blog

Project creatief, niet goed genoeg

Naamloos

Niet goed genoeg zijn

Iedereen kan zich wel een moment herinneren dat een ander heeft gezegd dat je niet goed genoeg bent. Dat je net niet hebt wat nodig is of dat je beter bent in andere dingen. Nog vaker vertellen we onszelf dat we niet goed genoeg zijn. we zijn niet goed genoeg op school, in ons werk, als vriendin of in sport. Maar ook is het niet goed genoeg zijn iets wat ik heel erg veel terug zie op creatief gebied. Mensen die bang zijn creatief bezig te gaan omdat ze niet goed genoeg zijn. Vandaag in de eerste project creatief wil ik het hier met jullie over hebben. Ik deel mijn verhaal en geef enkele van mijn tips. Ook zou ik heel erg graag jullie verhalen en tips willen horen.

large

Ben ik wel goed genoeg?

Al sinds ik me kan herinneren is creatief bezig zijn iets waar ik me mee bezig hield. Als kind hield ik van tekenen, knutselen en dingen maken. Ik vond het heerlijk om gewoon lekker bezig te zijn en dacht hier nooit heel erg veel bij na. Wanneer ik iets had gemaakt was ik daar trots op en ik vond mijn rust in het bezig zijn. Toen ik naar de middelbare school ging veranderde dit langzaam. Ik kreeg een tekendocente waarmee het niet echt klikte. Deze docente was best wel wisselvallig. Wat de ene week bijvoorbeeld geweldig was, werd de week erop afgekeurd. Het beoordeeld worden op de dingen die ik maakte zorgde voor onzekerheid. Deze onzekerheid werd daarnaast vergroot door dat ik me begon te vergelijken met anderen. Ik kon niet de dingen maken die anderen deden. Ik was voor mijn gevoel niet goed genoeg.

Wibra Clear stamps voorbeeld DIY kerstkaart

Niet meer creatief bezig

Het gevoel van niet goed genoeg zijn haalde een groot deel van mijn plezier weg. Ook kon ik niet meer tot rust komen door creatief bezig te zijn. Mijn plekje om te ontspannen was vervangen door een plekje waarbij ik moest presteren. Toen ik klaar was met de middelbare school bleef dit gevoel dan ook bij me. Ik ging niet meer creatief bezig en schoof mijn creatieve kant weg. Ik wou niet meer het gevoel niet goed genoeg te zijn. Waarom zou ik ook iets doen waar ik voor mijn gevoel toch niet goed in was.

Review Action kleurpotloden 3

Tip 1, proces boven resultaat

De eerste tip die ik wil geven is dat je niet moet kijken naar het resultaat. Het gaat niet om het eindresultaat maar om het proces. Creatief bezig zijn is (meestal) een hobby en het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet. Wanneer je jezelf verplicht dat je iets moois moet maken lukt het vaak niet. Je kan je dan niet ontspannen en het plezier is vaak ver te zoeken. Echter wanneer je gewoon lekker bezig gaat komen er vaak veel mooiere dingen uit.

Tip 2, stop met jezelf te vergelijken

Als tweede tip wil ik meegeven dat je jezelf niet moet gaan vergelijken met anderen. Wanneer je namelijk zoekt zal er altijd iemand zijn die beter is en mooiere dingen kan maken. Misschien omdat ze al veel meer ervaring hebben of omdat ze net iets meer inzicht hebben. Iedereen heeft ergens moeten beginnen en de enige manier om beter te worden in wat je doet is bezig zijn. Je kunt jou werk dus niet vergelijken met dat van een ander, want iedereen is anders. Wat jij misschien mooi vind bij de ander vind diegene juist niet mooi.

Inpakken tip confetti 3

Tip 3, kijk naar wat goed ging en leer van fouten

Er zullen altijd momenten zijn dat het niet goed gaat. Of je nu houd van tekenen, breien, kaarten maken, haken of een hele andere creatieve hobby hebt er zullen dingen fout gaan. Iedereen heeft van die momenten dat niets lijkt te lukken en iedereen maakt soms dingen waarmee ze niet tevreden zijn. Probeer dan te kijken naar de goede dingen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een bloem probeerde te schilderen en dat deze helemaal mislukt is. Misschien is de achtergrond die je hebt gebruikt wel goed gelukt, of is zijn de kleuren heel erg mooi geworden. Of in het ergste geval heb je in ieder geval geleerd hoe het niet moet.

Herken je dit? Hoe ga jij hier mee om?

Nu zou ik heel erg graag van jullie horen hoe jullie omgaan met het gevoel niet goed genoeg te zijn wanneer je creatief bezig bent. Vergelijk jij je veel met anderen, welke tips helpen jou? Deel hieronder jou verhaal. Ook zou het mij heel erg leuk lijken om creaties van jullie te delen in het volgende project creatief artikel. Heb jij een leuke creatieve hobby en lijkt het jou leuk om een foto te delen in de volgende project creatief, mail dan met: abloomingwallflower@outlook.com

Foto van Marion Kroeze

Marion Kroeze

Reactie plaatsen:

Over mij

Door de steun van mijn lieve volgers groeide Acrealife steeds verder en kwamen er steeds meer mooie kansen op mijn pad. Dit maakte dat ik vanaf 1 september de stap heb gezet om van Acrealife een eigen webwinkel heb kunnen maken. Een hele spannende stap, waarbij ik hoop om veel mensen de goede weg op te helpen.

Volg mij:

Recente berichten

Nieuwste video:

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

Start typing to see products you are looking for.
Winkel
0 items Mand
Mijn account